Galda bietes – dakteris jūsmājās



„Veselības noliktava” – šādus vārdus saka par daudziem dārzeņiem. To skaitā ir arī galda biete. Tā ir bagāta ar kāliju, fosforu, mikroelementiem: dzelzi, boru, kobaltu, cinku un varu, kas neitralizē pārmērīgu un kaitīgu skābumu un regulē daudzus bioķīmiskos un fizioloģiskos procesus organismā. Atšķirībā no citiem dārzeņiem bietēs vairāk uzkrājas nātrijs, nevis kalcijs, kura dēļ paaugstinās asinsspiediens, sabiezē asinis, asinsvadi kļūst trausli un cieti. Tajās ir arī organiski saistīts hlors (8%), kas stimulē limfas kustību un lieliski attīra aknas, nieres un žultspūsli.

dievietei.lv


Līdzīgi raksti:

Dārzenis ir ēdams augs vai tā daļa, bet tas nav saldais auglis vai sēkla. Terminam "dārzenis" nav zinātnisks paskaidrojums; tā nozīme galvokārt ir izveidojies kulinārijas un kultūras tradīciju ietekmē. Šā iemesla dēļ šis termins bieži vien ir patvaļīgs un subjektīvs, piemēram, daži cilvēki uzskata, ka sēnes ir dārzeņi, bet citi atkal tos iedala atsevišķā grupā.

Ņemot vērā «Apollo» lasītāju satraukumu par piedāvātajām receptēm un Gavēņa laiku, šodien gatavojam Gavēņa zupu. Nepieciešams: 1 biete 1 burkāns selerija sakne 1 liels sīpols 1 saldais pipars 200 g sālītu sēņu 200 g svaigu kāpostu 200 g zaļo pupiņu 3 kartupeļi 2 ēdamkarotes tomātu pastas sviests sāls pipari etiķis cukurs zaļumi ķiploks Pagatavošana: Bieti sarīvē, apslaka ar etiķi,… — apollo.lv – "Portāls > Dzīve"

Kas sanāk, kad Latvijas tumīgajam kartupelim un maigajam burkānam pievieno dienvidu zemju specifiskās garšas – kariju, ingveru, čili, kokosriekstu pienu? Burkāns ir universāls dārzenis – ko tikai no burkāniem nevar sataisīt?! Kulinārijas portāls Pie Galda piedāvā vairākas lieliskas burkānu ēdienu receptes! — Delfi

Cilvēki visā pasaulē kartupeļus lieto vairāk kā maizi. Tomēr ar ko atšķiras agrīnie kartupeļi no vēlīnajiem un kā cīnīties ar slimībām, kas apdraud jauno ražu? Raidījuma eksperti sniedz padomus labas ražas iegūšanai. Savukārt uztura speciāliste skaidro, kā mūsu organisms reaģē uz biežu kartupeļu produktu lietošanu uzturā, kā arī stāsta par noderīgajām uzturvielām, ko satur šis dārzenis. Vēl arī interesanti stāsti par kartupeļu ēšanas tradīcijām dažādos Latvijas novados un kāda recepte. — LR Ziņas

Dzērveņu punšs Sastāvdaļas 300 ml krūzei: 150 ml dzērveņu morsa vai pašgatavota dzērveņu dzēriena, naža gals (ļoti maz!) sarīvēta muskatrieksta, 1 daiviņa apelsīna, 30 ml medus, 5 g vaniļas cukura, sauja mazos gabaliņos sagrieztu saldskābu ābolu, kanēlis. 1. Uz lēnas uguns karsē dzērveņu dzērienu kopā ar muskatriekstu. 2. Atsevišķā traukā ābolu gabaliņus apviļā kanēlī. 3. Kad dzērveņu dzēriens uzkarsis līdz apmēram 70 grādiem (piešaujot pirkstu, tas vairs netur karstumu), uguni nogriež un lej šķidrumu krūzē. 4. Ieber ābolu gabaliņus un pievieno medu. 5. Dzērienu pasniedz ar uzduramo kociņu, lai ābolus vieglāk apēst. Ingvera martini Sastāvdaļas 1 martini glāzei: 60 ml džina, 20 ml ingvera sulas, 20 ml laima sulas, 10 ml cukura sīrupa. 1. Šeikerā kādas 30 sekundes krata visas sastāvdaļas. 2. Pārlej dzērienu atdzesētā martini glāzē un pasniedz, dekorētu ar laima miziņu. Sastāvdaļas 400 ml tējkannai: 2 cidonijas (var ņemt gan svaigas, notīrītas un sagrieztas, gan jau iecukurotas), 50 g dzērveņu, 40 g svaiga ingvera saknes, 3 strēmeles svaiga apelsīna miziņas, 2 šķēles citrona, 1 kanēļa standziņa, 2 krustnagliņas, 50 ml medus, ūdens un nedaudz ruma (pēc vēlēšanās). Karstais cidoniju un dzērveņu dzēriens 1. Cidoniju šķēlītes, ingvera gabaliņus, dzērvenes, citrona šķēles, apelsīna mizu liek tējkannā un ar stampiņu sastampā, līdz no maisījuma sāk atdalīties šķidrums. 2. Tējkannu pielej ar verdošu ūdeni, pieliek krustnagliņas, kanēļa standziņu un ļauj visam 5-7 minūtes ievilkties. 3. Kad dzēriens nedaudz atdzisis, tam pievieno medu. 4. Lej krūzē un pa malciņam dzer. Ja vēlas, sildošākam efektam dzērienam var pievienot 15 ml 73% ruma vai 40 ml 50% ruma. Veselības kokteilis Sastāvdaļas 200 ml glāzei: 100 ml burkānu sulas, 100 ml Latvijas rudens ābolu sulas, 1 selerijas kāts, 1 galda biete, 70 g ingvera. 1. Vispirms izspiež sulu no selerijas un ingvera, tad no galda bietes un visbeidzot no burkāniem un āboliem. 2. Visas sastāvdaļas samaisa, salej glāzē un dekorē ar kādu maigas garšas zaļumu – zirņa vai kreses dīgstu. — ReKurZeme