Dārzeņi

Dārzenis ir ēdams augs vai tā daļa, bet tas nav saldais auglis vai sēkla. Terminam "dārzenis" nav zinātnisks paskaidrojums; tā nozīme galvokārt ir izveidojies kulinārijas un kultūras tradīciju ietekmē. Šā iemesla dēļ šis termins bieži vien ir patvaļīgs un subjektīvs, piemēram, daži cilvēki uzskata, ka sēnes ir dārzeņi, bet citi atkal tos iedala atsevišķā grupā.

Dārzeņus pārtikā var izmanot gan svaigā veidā, gan speciāli tos gatavojot, piemēram, izvārot vai izcepot. Lielākoties dārzeņi nav saldi, bet atsevišķos gadījumos tos var izmanot, lai pagatavotu saldo ēdienu, piemēram, mannā putru ar ķirbi.


Čili

Ir pieejamas trīs čili piparu krāsas - zaļa, sarkana, dzeltena (dažādi toņi), un tos ēdieniem pievieno visā pasaulē. Pateicoties savai asajai garšai un sildošajām īpašībām, tas lieliski palīdz uzturēt formā cilvēka fizisko veselību un modru garu.

Burkāns

Burkāni ir vieni no izplatītākajiem dārzeņiem, tie ir divgadīgi seleriju dzimtas augi un tos audzē visā pasaulē. Saknes forma ir apaļa, cilindrveida, koniska. Saknes garums svārstās no 3cm līdz 40 cm atkarībā no šķirnes. Oranžā krāsa burkāniem kādus tos pazīstam šodien ir selekcionēta Hollandē 16-17 gadsimtā, un ne velti šīs nācijas krāsa ir oranžā krāsa.

Kartupelis

Kartupeļi izceļas ar lielu ogļhidrātu saturu - tajos vidēji ir 18% cietes, tāpēc kartupeļi ir patstāvīgs pārtikas produkts, kurus var uzturā izmantot kā pamatēdienu. Kaloriju daudzums kartupeļos ir divas līdz trīs reizes lielāks nekā pārējos dārzeņos.

Tomāts

Tomāti ir vieni no vis populārākajiem dārzeņiem, jo satur vērtīgas barības vielas un diētiskas īpašības, kā arī ir liela šķirņu dažādība. Tomātus var izaudzēt atklātā laukā, kā arī apsegtus zem plēves – siltumnīcā, uz balkona, uz lodžijas un pat telpās uz palodzes.